Escola d'Escacs de Barcelona Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com

 

 

BENT LARSEN (1935-1910) - PARTIDES

Jørgen Bent Larsen (Tilsted, Thisted, 4 de març de 1935 - Buenos Aires, 9 de setembre de 2010 ) va ser un escaquista danès, diverses vegades candidat al títol mundial.

Va ser el millor jugador de la història del seu país i va estar entre els deu millors escaquistes del món durant quinze anys. El 1954, als 19 anys d'edat, va guanyar el Campionat de Dinamarca, la qual cosa va repetir durant els deu anys següents. Va assolir el títol de mestre internacional el 1955. Va formar part de l'equip olímpic del seu país i l'any 1956 va guanyar la medalla d'or gràcies a la seva brillant actuació +11 =6 -1 al primer tauler de Dinamarca, aquell any va obtenir el títol de gran mestre.

En la dècada dels 60, va ser considerat un dels millors jugadors no soviètics juntament amb Lajos Portisch i Robert Fischer. En el "partit del segle" (URSS contra Resta del món) celebrat a Belgrad 1970, va defensar el primer tauler (Fischer va ocupar el segon). Va tenir una actuació de 2,5/4 contra Borís Spaski (1,5-1,5) i Leonid Stein (1-0).

Entre els seus èxits més notables es troben els primers llocs en tres interzonals (Àmsterdam 1964, Susa 1967, Biel 1976), la seva participació en els torneigs de candidats de 1965 (va perdre en semifinals amb Mijaíl Tal), 1968 (va perdre en semifinals amb Borís Spaski) i 1971 (va perdre en semifinals amb Robert Fischer per l'aclaparador tempteig de 6-0), a més de les seves victòries a l'Havana (per sobre de Smyslov), Winnipeg (per sobre de Spaski i Keres) i Mallorca (per sobre de Smyslov, Botvínnik i Portisch) l'any 1967, les que sumades a la seva victòria en l'interzonal d'aquell any constitueixen el seu moment més àlgid. Va ser guardonat amb el primer Òscar dels Escacs el 1967.

En 1988 Larsen va perdre una partida contra el programa Deep Thought, també va ser el primer gran mestre derrotat per un ordinador en una partida de competició.

Larsen es va caracteritzar per no evitar els camins trillats, utilitzant obertures no convencionals, antigues i oblidades, com l'obertura Bird (1.f4) i l'atac Nimzo-Larsen (com a homenatge a ell i a Aron Nimzowitsch) que comença amb 1.b3.

Va morir a Buenos Aires, el 9 de setembre de 2010, a conseqüència d'un vessament cerebral.

   

 

 

Bobby Fischer

 

 

Bobby Fischer

 

 

Bobby Fischer

 

 

Bobby Fischer

BOBBY FISCHER (1943-2008) - PARTIDES

Robert James Fischer, més conegut com Bobby Fischer (Chicago, Illinois, els Estats Units, 9 de març de 1943 - Reikiavik, Islàndia, 17 de gener de 2008), va ser gran mestre d'escacs, campió mundial entre 1972 i 1975. Va obtenir el títol màxim dels escacs mundials en vèncer el soviètic Borís Spaski en el denominat «partit del segle». D'origen nord-americà, tenia la nacionalitat islandesa i es considerava refugiat polític, perseguit per traïció al seu país natal.

Encara que se li reconeix com a nen prodigi, Bobby Fischer no va ser estrictament tal, com José Raúl Capablanca, Samuel Reshevsky o Arturo Pomar. El seu desenvolupament al principi va ser més aviat lent. Fins als tretze anys va començar a despuntar com un jugador de capacitat superior; abans d'aquesta edat, almenys a simple vista, no s'apreciaven en els seus resultats i el seu joc signes de genialitat. És exacta l'asseveració de l'àrbitre internacional espanyol Pablo Morán en el sentit que "Com a nen prodigi no va ser gaire brillant; en canvi, com a adolescent prodigi no ha tingut parangó en la història dels escacs ".

Va ser fill de la infermera suïssa Regina Wender i del físic d'origen alemany Hans-Gerhardt Fischer, encara que existeix certa controvèrsia respecte de si aquest últim va ser el verdader pare biològic de Bobby, ja que Regina i Hans-Gerhardt no vivien junts des de 1939. En qualsevol cas, la parella no va obtenir el divorci fins a 1945, quan Fischer tenia dos anys, quedant amb la seva germana Joan a cura de la seva mare. El 1949, la família es va traslladar a Nova York, a un petit apartament a Brooklyn. Fischer va aprendre a jugar escacs per si mateix, a partir de les instruccions que venien en un estoig amb diversos jocs que li va regalar la seva germana. El gener de 1951, gràcies a un anunci al diari, Fischer va participar en una sessió de simultànies amb el mestre Max Pavey; aquesta va ser la seva primera aparició pública com a escaquista, i encara que va perdre, li va servir d'estimul per continuar estudiant. El president del Brooklyn Chess Club, Carmine Nigro, va ser el seu mentor d'escacs, que li va ensenyar els fonaments de l'estratègia i el va introduir al món dels escacs de competició.

El 1955 va ingressar el Manhattan Chess Club i va participar per primera vegada en el Campionat Júnior dels Estats Units, finalitzant en desè lloc. Un any després, a Filadelfia, conqueriria el títol juvenil, guanyant vuit partides, empatant una i perdent-ne una altra. Poc després d'aquesta victòria, Fischer va abandonar l'Erasmus Hall High School per dedicar-se per complet als escacs. Els seus professors el recordaven com un noi difícil, encara que el seu coeficient intel·lectual, el mateix d'Albert Einstein, excedia dels 180 punts. El 1956, John W. Collins, que havia estat tutor d'altres jugadors excel·lents, com Robert Byrne i William Lombardy, el va acceptar com a alumne. En algunes ocasions s'ha descrit a Collins com una figura paterna per a Fischer.

Sobre la seva partida amb el D.Byrne, coneguda per alguns com la "partida del segle", el doctor Max Euwe, campió del món entre 1935 i 1937, va comentar: "que un Mestre rebatejat es confiï massa davant d'un jugador jove en ple progrés, i sofreixi per això una seriosa derrota, no té per si mateix res de particular, i en la història dels escacs es registren bastants exemples. Mes el que no succeeix tots els dies és que un escolar de tretze anys superi francament en la combinació a un dels millors jugadors d'Amèrica. Les combinacions de Fischer no són particularment profundes, més tampoc evidents".

La seva carrera professional coincideix amb l'auge de l'escola soviètica que, subvencionada governamentalment com a propaganda política, va dominar els escacs de 1948 a 1972. El campionat dels Estats Units de 1957 tenia per a la FIDE, en el sistema de candidats al títol mundial, categoria zonal. Bobby Fischer, que havia acabat novè en l'edició anterior, campió juvenil d'Amèrica del Nord, es va alçar amb el primer lloc, qualificant-se al Torneig Interzonal de Portoroz de l'any següent, en el que es classificaria sisè. Un resultat magnífic que li va permetre accedir al torneig de Candidats, i obtenir en forma automàtica el títol de Gran Mestre. Molts jugadors han superat des de llavors el rècord de precocitat de Fischer en obtenir el maximo títol (15 anys, 6 mesos, 1 dia), es pot assenyalar, tanmateix, que el nord-americà el va assolir amb recursos molt limitats, en una època en la qual la informació escaquística, particularment la que arribava als Estats Units, era mínima i en molts casos obsoleta, sense entrenadors, com els jugadors soviètics que rebien suport oficial, i sense l'auxili de potents programes de joc i bases de dades com acostumen els jugadors actuals. Van haver de passar trenta-tres anys perquè l'hongaresa Judit Polgár establís una nova marca.

Va disputar nou vegades el Torneig Rosenwald de Nova York, en el qual es dirimia el campionat dels Estats Units. En la seva primera participació només va poder guanyar un parell de partides, encara que una d'elles, la seva victòria davant de Donald Byrne, el va projectar a la fama internacional ja que es va publicar en revistes especialitzades pràcticament de tot el món. En l'esmentat joc Fischer va lligar diverses combinacions brillants que el van conduir a donar mat al seu rival, encara més sorprenents si es té en compte que amb prou feines comptava amb tretze anys d'edat. En les seves restants vuit aparicions va obtenir el títol nacional amb almenys un punt d'avantatge sobre el segon lloc. En l'edició de 1963, a més, va aconseguir la proesa de coronar-se campió triomfant a totes les partides, una gesta mai no repetida, ja que participaven en el certamen llegendes dels escacs occidentals com Samuel Reshevsky, Larry Evans, Pal Benko i Robert Byrne.

Robert Fischer va acudir a quatre Olimpíades d'escacs amb l'equip dels Estats Units. En totes elles va aconseguir resultats excel·lents, incloent dues medalles d'argent i una de bronze defensant el primer tauler del seu país. Els seus enfrontaments contra l'equip soviètic, el primer tauler del qual generalment ocupava el campió del món, van produir partides extraordinàries que recullen les antologies. A Leipzig, el 1960, va empatar espectacularment amb Mijaíl Tal; al finalitzar el joc, Fischer li va dir amb sorna al campió: "no juga vostè malament", a la qual cosa Tal va respondre: "és la primera vegada que vostè ho reconeix, i si m'hagués guanyat afirmaria que vaig jugar com un geni".

A Varna, dos anys després, es trobaria amb el llegendari Mijaíl Botvinnik el que va dominar durant tota la partida, encara que aquest salvaria l'empat gràcies a l'anàlisi dels seus companys d'equip en l'ajornament, assolint un final de taules posts teòriques en desavantatge material. En l'olimpíada de l'Havana, la Unió Soviètica va reservar el campió Petrosian, i Fischer va haver de jugar amb el subcampió Spaski amb qui firmaria l'empat després de cinquanta-set moviments d'una Obertura Espanyola. En la seva última presentació "olímpica", a Siegen, Alemanya, Borís Spaski, ja com a campió mundial, derrotaria brillantment el gran mestre de Brooklyn. Fischer en total va guanyar quaranta partides, va empatar divuit i en va perdre set en la màxima competició per equips dels escacs, amb un percentatge d'efectivitat de 75,4 per cent.

El 1972, finalment, assoliria la partida pel Campionat del Món. Va obtenir el primer lloc en el Torneig Interzonal de Palma de Mallorca, en el que va guanyar quinze de les vint-i-quatre partides que va disputar, alguna cosa veritablement inusual prenent en consideració el nivell del torneig. Posteriorment, en l'apogeu de la seva força, arrossegaria en el cicle de Candidats als grans mestres Mark Taimánov i Bent Larsen, deixant ambdós en zero en els seus respectius enfrontaments. És difícil explicar l'excepcionalitat d'aquests resultats. En els escacs d'alt nivell l'empat és un resultat natural, doncs el normal és que als contendents els costi molt de treball trencar l'equilibri. Caldria remuntar-se a 1876, una època d'escacs encara rudimentaris, concretament a la partida entre Steinitz i Blackburne per trobar un resultat similar.

A la final de Candidats, Fischer derrotaria a Buenos Aires l'excampió mundial Tigrán Petrosian 6,5 a 2,5, guanyant amb això el dret a enfrontar-se a Borís Spaski amb el títol mundial en joc. La seva cadena de 19 victòries consecutives, les 6 últimes de l'Interzonal, les dels seus enfrontaments amb Taimánov i Larsen i la primera del seu encontre amb Petrosián, constitueix una autèntica fita en la història dels escacs.

L'encontre pel campionat del món de 1972 va ser singular per diverses raons, encara que algunes d'elles res havien de veure amb els escacs. Reikiavik va ser l'enfrontament de dos mites d'invencibilitat. El primer era el propi Fischer, que mai no havia ocultat la seva fòbia esportiva cap als grans mestres soviètics. Les seves excentricitats, exigències i reaccions eventualment infantils, per a bé o per a malament van aconseguir interessar al gran públic d'ordinari aliè a les incidències dels escacs professionals. L'excepcional del nord-americà, tanmateix, eren els seus resultats. El seu elo eren 125 punts superior al de Spaski. Si no s'hagués tractat del número un i dos del rànquing mundial, l'estadísitica indicaria només l'enfrontament de dos escaquistes de diferent categoria.

Tal era la distància que Fischer mantenia amb relació als seus contemporanis. El retador, en efecte, semblava invencible. No obstant això, enfrontava un rival temible, un altre autèntic mite d'invulnerabilitat. Aquest rival no era exactament Spasski, un esplèndid jugador que Fischer no havia pogut vèncer abans de la partida, sinó la poderosa estructura d'escacs de la Unió Soviètica, dirigida pel Comitè d'Educació Física i Esports, que havia produït a tots els campions i a subcampions mundials des de 1948, i havia guanyat cada una les Olimpíades que s'havien efectuat des de llavors. Cap campionat del món des de 1951 no s'havia disputat fora de Moscú.

Els escacs, en definitiva, eren una cosa molt seriosa a la Unió Soviètica, amb importants implicacions polítiques, ja que els seus freqüents triomfs eren considerats una prova de la superioritat del règim; no podien permetre's, en conseqüència, perdre el títol a les mans d'un aspirant dels Estats Units. Botvinnik va posar a disposició de l'equip de Spasski una anàlisi exhaustiva de les partides de Fischer; en el qual Igor Bondarevsky abordaria la part tècnica; Efim Geller el repertori d'obertures; Nicolay Krogius l'assistència psicològica; i Ivo Ney s'encarregaria de la posada al punt física del campió. El partit no podia ser, per les seves circumstàncies particulars, un mer esdeveniment esportiu. S'enfrontaven dues maneres molt diferents d'entendre al món que aspiraven a la supremacia. Per uns mesos la Guerra Freda es va traslladar a un tauler d'escacs.

Fischer va perdre les dues primeres partides, la segona per no presentar-se. Semblava que Spaski retindria el títol per als escacs soviètics; però Bobby va vèncer en la tercera. La quarta partida van ser taules i des de la cinquena, es va imposar rotundament el gran mestre nord-americà. Després d'un tens desenvolupament, Fischer va vèncer el seu rival després de 21 partides (Spassky va abandonar la partida decisiva mentre el seu contrincant dormia a l'hotel) i es va coronar campió mundial el 31 d'agost de 1972 amb un total de 7 partides guanyades, 3 de perdudes i 11 taules. Ha estat el primer nord-americà en conquerir el títol.

Desafortunadament, a la pràctica, aquest moment culminant també va marcar el final de la seva carrera. Des de llavors, no va tornar a jugar cap partida oficial durant el seu regnat i, quan el 1975 va haver de defensar el títol davant l'aspirant Anatoli Karpov, va plantejar exigències inacceptables per a la FIDE, la qual el va desposseir del títol per incompareixença i va proclamar campió a Karpov.

Des de llavors i fins a 1992, no va tornar a jugar en públic i va portar una vida retirada i excèntrica.

Va participar el 1992 en un torneig a Iugoslàvia, violant una resolució de l'ONU, jugant contra Spassky, derrotant-lo i rebent així gairebé 4 milions de dòlars. La seva participació en aquest torneig podia portar-li fins deu anys de presó, mai no va tornar als Estats Units.

Va morir dijous 18 de gener de 2008 als 64 anys, (tants anys com caselles té el tauler d'escacs) a Reikjavik (Islàndia) a causa d'una malaltia renal.

El 17 de juny del 2010, la Cort Suprema d'Islàndia va determinar que el cos de Fischer havia de ser exhumat i analitzat per determinar si era el pare de Jinky Young, la mare del qual assegura haver tingut una relació amb el campió. Finalment el 5 de juliol del 2010 les autoritats islandeses van exhumar el cos del campió d'escacs nord-americans Bobby Fischer per determinar era el pare d'una nena filipina de nou anys. El seu cos va ser extret d'un cementiri proper a la localitat de Selfoss, al sud d'Islàndia, en presència d'un metge, un rector i diversos oficials.

Després de prendre les mostres de l'ADN el cos de Fischer va ser enterrat de nou.

   

 

Bobby Fischer

MIKHAIL CHIGORIN

Mikhail Ivanovich Chigorin era notable jugador ruso que nació en San
Petersburgo el 12 de noviembre de 1850 y murió en Dublín el 25 de enero de 1908. Pese a que empezó tarde a jugar al ajedrez, fue uno de los más brillantes y superdotados representantes del juego artístico y psicológico que hacia fines de siglo riñó sus últimas batallas contra la nueva escuela científica y posicional. Buscaba sistemáticamente la complicación y no tenía ninguna fé en los pretendidos principios científicos del juego de posición, que siempre contempló con irónico escepticismo. Extremadamente hábil jugando gambitos, no le interesaba la exactitud objetiva de una determinada combinación, sino sus probabilidades de éxito aún siendo falsa frente a un cierto adversario y en un momento determinado. Sus partidas nos muestran cómo una variante objetivamente mala puede ser eficaz en determinado momento psicológico; al fin y al cabo, el ajedrez es una lucha de hombres y no de máquinas. Su primer torneo internacional fue Berlín 1881 donde quedó tercero, pero su fama comenzó con ocasión del Torneo de
Viena 1882, en que logró ganar una de sus partidas a Steinitz, por
entonces en la plenitud de sus facultades. Al año siguiente en el gran
torneo de Londres que consagró a Zukertort, volvió a ganar a Steinitz en
dos partidas y lo mismo en 1888. Estas repetidas victorias no eran por
azar. Chigorin ganó el primero y segundo premio en el torneo de Nueva York 1889 y ese resultado dio lugar al primer match por el título. Se jugó en La Habana, 1889 y ganó Steinitz por 10 victorias, 6 derrotas y unas
tablas.

Después de otra doble victoria de Chigorin sobre el campeón mundial en
1891 (el encuentro telegráfico), se organizó el segundo match. También se llevó a cabo en la capital cubana y volvió Steinitz a retener el título:
10 victorias, 8 derrotas y 5 tablas. Esta vez la lucha alcanzó un grado
más elevado de emoción por lo igualada que se mantuvo hasta el último
momento. En 1895, en el Primer Gran Torneo Internacional de Hastings,
Chigorin alcanza el segundo premio, detrás de Pillsbury y delante de
Lasker, Tarrasch y Steinitz, hazaña portentosa que es un argumento de gran peso en favor de su concepto artístico del ajedrez y en cierto modo una victoria póstuma del ajedrez romántico. En 1896 Chigorin obtiene el primer premio en el Torneo Internacional de Budapest. Al año siguiente gana rotundamente un match a su compatriota Schiffers por 7 a 1 y 3 tablas, siendo una de las partidas empatadas la famosa “Comedia de las
equivocaciones” como la bautizó Mieses.

El último éxito de Chigorin, cuyo ocaso sólo entonces comenzó a iniciarse,
fue el empate con Charousek para el segundo y tercer puesto del torneo de
Colonia 1898, detrás de Burn, pero delante de Steinitz, Showalter,
Schlechter y Janowski, estos dos últimos verdaderos astros de la nueva
generación.